Drottning Omma

Tanken är att i denna film blanda dokumentärt foto och animation.
Arbetstiteln är ”Drottning Omma” eller ”Kampen om Ommas berg ”.
Den utspelas på och kring Omberg i västra Östergötland som ligger utmed Vätterns östra strand.

Jag har följt Ana som är en shaman kvinna, det vill säga hon håller trumresor, sinnesköldsworkshops och tyder drömmar. Ana bor i orten Hästholmen och är bekymrad över försvarets ökade flygövningar över Vätterns vatten. Flygplan av typerna JAS 39 Gripen och SK60 samt helikoptrar kommer att användas och antalet skott som skjuts i vattnet och på vissa närliggande stränder ska öka från 1,000 till 79,000 per år.

Ana är en fågelfantast och hon oroas över framtiden där korpar och ugglor får det mycket svårare att överleva då deras häckningsplatser på Omberg blir överösta av flygplans och helikopterbuller.

För att visa på att Omberg och Vättern har funnits längre och är viktigare än all vapenprovning vill jag använda mig av gammal folktro från bygden och den vackra naturen på Omberg. Folksagan om Drottning Omma som bergets rådare och beskyddare skulle då berättas animerat i John Bauer anda och jag skulle gärna vilja arbeta med en naturfotograf för vackra, stillsamma bilder på Ombergs fornborgar, grottor och naturreservaten med deras rika växt och djurliv.

Jag har filmat när Ana trummar för fåglarnas hemkomst efter vintern. Hennes väderbitna ansikte och silverglänsande hår för tankarna till en av Drottning Ommas gestalter. Jag har även filmat när Ana tar sig till bygdegårdens möten där allt från kommunpolitiker, präster och hobbyfiskare samlats för att tillsammans kunna stoppa försvarets planer.
Under vintern planerar jag att filma Ana som skapar konst som laddas med energier som senare i vår läggs ut på Ommas berg för att skydda det.
Jag har aldrig arbetat med animation eller naturfoto tidigare men känner att jag gärna vill fullfölja min vision i denna kortfilm.

Tillhör projekt: Drottning Omma
Skrivet av: Analisa Aguilar

Relaterade filmklipp

Nya filmklipp

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun