Maria José Iglesias Peralta

Projektroller: Producent/prod.ledare, Regissör, Manusförfattare, Fotograf, Ljud, Klippare, Postprod./bild
  • Postort: Stockholm
  • Telefon: 0737641124
  • Produktionsbolag/företag: Pråmfilm

Dokumentärfilm har alltid varit av stort intresse för mig och alltid varit en källa för information som jag uppskattat, men ett nytt sätt att se på film växte fram i mig när jag insåg att jag ville arbeta med mediet professionellt. Det hände i samband med mitt arbete som fredsobservatör i Guatemala och Mexico år 2006 och 2007. 

Innan min vistelse i Centralamerika studerade jag till en magister på Stockholms Universitet. Jag studerade Statsvetenskap till Internationella relationer med huvudinriktning på mänskliga rättigheter och Latinamerika. Efter min tid på universitetet åkte jag över som fredsobservatör med Kristnafredsrörelsen och därefter arbetade jag även en tid hos UNICEF (år 2008) i södra Mexiko.

Det var under mitt arbete i fält som jag började känna en viss hopplöshet inför isoleringen av konflikterna jag jobbade med och de komplexa behov människor hade och hur hjälpen sällan nådde fram hela vägen. Det kändes hopplöst att försöka uppmärksamma detta via skriftliga dokument till statliga institutioner och andra byråkratiska instanser. Dokumentärfilm blev då ett alternativ och jag såg det som ett effektivare verktyget för att nå ut till människor och insåg att det med bildens hjälp är lättare att skapa en större förståelse för vår omvärld.

Jag sökte då till Biskop-Arnös dokumentärfilmskurs i Valparaiso, Chile. Det passade mig dessutom utmärkt i och med att jag är född i Chile men aldrig hade bott där. Under den kursen träffade jag Kalle Jansson som jag senare arbetade fram en hel del filmer tillsammans med. Dels kortfilmen "El Maestro", men också långfilmen "Kriget om Kulturen". Filmerna blev väldigt uppskattade. "El Maestro" visades på Uppsala filmfestival som ett bidrag från Biskops-Arnö folkhögskola, hösten 2009. "Kriget om kulturen" vann bl.a. två olika priser på filmfestivaler i Chile 2010. Förutom det så visades den också på Dramatens lilla scen, Lejonkulan, vintern 2009. Vi bestämde oss då för att fortsatta vårt samarbete och sökte till Dokumentärfilm 1 på Biskops-Arnö folkhögskola här i Sverige. 

När jag sedan flyttade hem till Sverige igen och gick Biskops-Arnös Dokumentärfilmskurs så påbörjade Kalle och jag filmprojektet:
"Rapport från de osaligas ängder" med Fatima. 
 
Förutom det har jag frilansat en del. Åt bl.a. eventbolaget Selam. Men dokumentärfilm är mitt huvudsakliga fokus och det jag främst vill arbeta med.

Utbildningar

* Projektkurs. Biskops-Arnö Folkhögskola. HT 2010- mars 2011. Amazonas, Brasilien.

* Dokumentärfilm 1. Biskops-Arnö Folkhögskola. HT 2009- VT 2010. Stockholm, Sverige.

* Dokumentärfilmslinjen. Biskops-Arnö Folkhögskola. HT 2008- VT 2009. Valparaiso, Chile.

Filmografi

* "El Maestro". Dokumentärfilm. år 2009. Regissör, ljud, klippare.

* "Kriget om Kulturen". Dokumentärfilm. år 2009. Regissör, ljud, klippare.

* "Samtal under en fläkt". Dokumentärfilm. år 2010. Regissör, fotograf, ljud, klippare.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun