Antonio Russo Merenda

Projektroller: Producent/prod.ledare
  • Postort: Lidingö
  • Telefon: +46 709 903569
  • Produktionsbolag/företag: Ginestra Film AB

En av grundare till Hysteria Film AB som han har drivit under 15 års tid. Startade Ginestra Film AB i Stockholm juni 2012. Dokumentärfilmkonsulent vid Svenska Filminstitutet mellan 2015-2017.

Antonio Russo Merenda har systematiskt byggt upp ett internationellt rykte för sin
produktion av högkvalitativa dokumentärfilmer med starkt visuellt uttryck och stor
berättarförmåga för både biograf och TV. Antonio Russo Merenda arbetar ofta med att
utveckla idéer och projekt och ställa samman starka och spännande kombinationer av
talang och innehåll för att skapa de rätta förutsättningarna för bra dokumentärfilm.

Ginestra Film samarbetar framförallt med SFI, SVT, YLE (Finland), DR (Danmark),
NRK (Norge), Finlands Filmstiftelse, AVEK (Finland), Danska Filminstitutet,
Nordisk Film-& TV Fond, ARTE (Tyskland/Frankrike), TVP (Polen) och det Polska
Filminstitutet.

Antonio Russo Merendas produktioner har visats på många TV-stationer världen över, har valts till de viktigaste internationella filmfestivalerna och fått stora utmärkelser såsom the VPRO Award för bästa långa dokumentär med “Don Juan” (IDFA 2015), the VPRO Special Jury Award för "The Deminer" (IDFA 2017), the Golden Dove med "Vodkafabriken” (DokLeipzig 2010), the Golden Dove (DokLeipzig 2012) och the Golden Horn (Krakow Film Festival 2013) med "Colombianos". Med Hysteria Film har Antonio Russo Merenda också varit involverad i produktionen av "Searching for Sugar Man", 2013 Oscarsvinnare för bästa långa dokumentär.

Filmtips: We come as friends av Hubert Sauper

Utbildningar

Född i Italien.

Studerat Internationell marknadsföring, film och litteraturvetenskap vid Roms universitetet 1985-1991.

Filmografi

Filmer (urval):

2017 -"The Deminer",dokumentär, 83 min, av Hogir Hirori

2015 -"Don Juan",dokumentär, 90 min, av Jerzy Sladkowski

2014 -"Röster från Moskva",dokumentär, 14 min, av K.Jonsson & H.Pieniowski

2013-"Ingen Riktig Finne", dok, 90 min, HD, av Mika Ronkainen

2013-"The Weather War", dok, 58 min, HD, av Bigert & Bergström.

2012-”Colombianos”, dok, 90 min, HD, av Tora Mårtens.

2011-”Vodkafabriken”, dok, 90 min, HD, av Jerzy Sladkowski.

2010-"Bombay X-Ray", dok, 7 min, Digibeta, av Ryszard Solarz.

2008-”Paradiset”, dok, 58 min, Digibeta, av Jerzy Sladkowski.

2007 -”The Smoking Room”, dok, 58 min, Digibeta, av Jukka Kärkkainen.

2006 -”Bästisar”, dok, 5x25/58 min, Digibeta, av Jerzy Sladkowski.

2005 -“Bortglömda”, dok, 88 min, Digibeta, av Agnieszka Lukasiak.

2004 -“My American Family”, dok, 82 min, Digibeta, av Jerzy Sladkowski.

2003 -”Jerusalem - My Love”, dok, 75 min, 35 mm, av Jeppe Ronde.

2003 -“Stockholm-75”, dok, 58 min, Digibeta, av David Aronowitsch.

2002 -“Gömd”, animerade dok, 8 min, 35mm, av D. Aronowitsch & Hanna Heilborn.

2001 -”Latina/Littoria”, dok, 74 min, Digibeta, av Gianfranco Pannone.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun